Hoofdverwarming of bijverwarming?

Hoofdverwarming of bijverwarming

Wanneer men zich oriënteert op vloerverwarming, komt onherroepelijk de vraag voorbij of er gekozen gaat worden voor hoofdverwarming of (uitgebreide) bijverwarming. Om deze keuze goed te kunnen maken, dient men de verschillen in aanleg en gebruik goed te kennen. Deze leggen we hier graag voor u uit.

Afbeelding

kitchen, home, interior

Hoofdverwarming

De naam zegt het eigenlijk al; wanneer u voor hoofdverwarming kiest, zal de vloerverwarming de enige warmtebron worden die de aangewezen ruimten verwarmt. Natuurlijk is het wel mogelijk om een andere warmtebron zoals een houtkachel, open haard of radiator erbij te houden, maar dit is een persoonlijke voorkeur; voor de capaciteit zelf is dit niet nodig.

Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming aangelegd wordt, is de afstand tussen de buizen ca. 10 cm. Op deze manier ontstaat er een gelijkmatige verdeling van de warmte in de vloer en wordt de vloer mooi egaal warm. Is de afstand groter, zoals bij (uitgebreide) bijverwarming, dan is er ten eerste niet genoeg capaciteit om de vloer en ruimte gelijkmatig en voldoende te verwarmen en zullen er tevens warmere en koelere plekken op de vloer voelbaar zijn.

Hoofdverwarming met radiatoren

Wenst u vloerverwarming, maar wilt u toch ook één of meerdere radiatoren behouden, dan is dat in de meeste situaties geen probleem. Wij raden u echter wel aan om de vloerverwarming de leidende verwarming te laten zijn. Hiermee bedoelen we dat we adviseren in deze situatie de radiatoren normaliter dicht te draaien of slechts een klein beetje open te zetten en deze alleen te gebruiken als u het snel een paar graden warmer in huis wenst te krijgen. 

Immers, in feite bepalen de vloerverwarming of radiatoren niet de temperatuur in uw huis, maar wordt dit geregeld door de kamerthermostaat. Draait u derhalve de radiatoren helemaal open, dan zullen zij (omdat zij met een hogere temperatuur verwarmen en dus eerder de ruimte een paar graden warmer kunnen laten worden) zoveel warmte afgeven dat de ruimte al opgewarmd is voordat de vloerverwarming op temperatuur is gekomen. Het gevolg hiervan zal zijn dat uw vloer en de vloerverwarming koud(er) zal blijven, waarmee u uw doel voorbij schiet.

Uitgebreide Bijverwarming

Sommige mensen kiezen ervoor om de vloerverwarming als (uitgebreide) bijverwarming aan te laten leggen. We zullen beginnen met de uitleg van de verschillen tussen deze twee vormen.

Uitgebreide bijverwarming kan worden aangelegd wanneer men zeker weet dat er nog een aantal radiatoren in de beoogde ruimten achterblijven. Met een hartafstand van 15cm heeft de vloerverwarming niet het vermogen om de ruimte zelfstandig te verwarmen tot een woonruimtetemperatuur, maar zal het altijd ondersteund moeten worden door één of meerdere radiatoren (afhankelijk van de capaciteit van deze radiatoren). Indien de maximaal gewenste temperatuur voor een ruimte op circa 18 graden ligt, is het tevens mogelijk om te kiezen voor uitgebreide bijverwarming in plaats van hoofdverwarming.
De buisafstand van 15cm heeft echter wel tot gevolg dat er een zogeheten golvend effect van de warmteafgifte voelbaar is.

 

Bijverwarming

Bijverwarming is een steeds minder voorkomende manier van aanleg. De reden hiervoor is dat het alleen de echte kou van de vloer kan halen, maar verder geen daadwerkelijke verwarmende capaciteit heeft. Hierdoor wordt het eigenlijk alleen nog maar aangelegd in garages etc, al kiest men er dan ook nog vaak voor om er een radiator naast te houden om een dergelijke ruimte toch nog iets te kunnen verwarmen. Indien u overweegt om vloerverwarming als bijverwarming in combinatie met een radiator bijvoorbeeld een garage aan te laten leggen, adviseren wij u dan ook om eerder te kiezen voor uitgebreide vloerverwarming, aangezien deze variant al iets kan verwarmen, zodat de radiator zelf niet meer nodig zal zijn.